Objednávky odesíláme každé pondělí a úterý.

Urodilo se vám na zahrádce velké množství okurek a vy nevíte, co s nimi? Ideálním řešením jsou nakládané okurky v typicky sladkokyselém nálevu. Abyste si na nich pochutnali, bude se vám hodit jednoduchý a osvědčený recept. Co takhle vyzkoušet vítězný recept na okurky? Zjistěte, jaký recept je nejoblíbenější mezi uživateli na internetu a zpracujte vaše okurky tak, abyste si na nich mohli pochutnat i mimo sezónu. Uvidíte, že si je zamilujete a olizovat se budete až za ušima.

okurky

Vítězný recept na okurky

Urodilo se vám na zahrádce velké množství okurek a vy nevíte, co s nimi? Ideálním řešením jsou nakládané okurky v typicky sladkokyselém nálevu. Abyste si na nich pochutnali, bude se vám hodit jednoduchý a osvědčený recept. Co takhle vyzkoušet vítězný recept na okurky? Zjistěte, jaký recept je nejoblíbenější mezi uživateli na internetu a zpracujte vaše okurky tak, abyste si na nich mohli pochutnat i mimo sezónu. Uvidíte, že si je zamilujete a olizovat se budete až za ušima.

Recept na nakládané okurky, které nemají konkurenci

Pokud máte přebytky nakladaček, není nic lepšího než vyzkoušet následující recept na nakládané okurky, které nemají konkurenci. Jedná se o klasický pokrm mnoha kuchyní. Nejrozšířenější je v české, slovenské, moravské, polské a ruské kuchyni. Připravit si je můžete v jedné ze dvou variant, a to křupavé s cukerínem, které jsou vhodné k dlouhodobému uskladnění nebo úplně bez chemie vhodné k brzké konzumaci. Připravte si domácí nakládané okurky, které se skvěle hodí k různým pokrmům nebo i jen tak na chuť. Sladkokyselý nálev se po rozležení promítne i do výsledné chuti samotných okurek i do sterilované zeleniny. Můžete se spolehnout na to, že výsledek bude naprosto famózní.

Postup pro přípravu nakládaných okurek

  1. Nejprve si připravte vysterilizované zavařovací sklenice, středně velký hrnec a přibližně 3 kg okurek. Pokud použijete menší velikost okurek, vejde se vám jich do sklenic více. Záleží samozřejmě i na tom, jakou velikost nakladaček upřednostňujete.
  2. Sklenice a víčka si důkladně umyjte a vysterilizujte ideálně jeden den předem a nechte volně uschnout na utěrce.
  3. V první řadě je důležité okurky nejprve důkladně opláchnout, aby se do sklenic nedostaly žádné nečistoty.
  4. Poté do středně velkého hrnce nalijte 2 litry vody, přidejte 500 ml octa, 18 ks cukerínu, pokud chcete mít okurky křupavé a vhodné k dlouhodobému skladování. Cukerín lze nahradit i kostkami cukru.
  5. Následně k této směsi přidejte:
    • 60 g soli
    • 6 kuliček pepře
    • 5 kuliček nového koření
    • 2 bobkové listy
    • 3 kusy hřebíčku
    • 1 čajovou lžičku hořčičného semínka
    • 3 mrkve nakrájené na kolečka
    • 2 cibule nakrájené na silnější kolečka
    • 8 snítek kopru
  6. Pokud máte rádi okurky pikantní, přidejte ještě na kolečka nakrájený oloupaný křen.
  7. Tuto směs přiveďte k varu a vařte po dobu 5 minut.
  8. Poté nechte úplně vychladnout.
  9. Do vysterilizovaných sklenic rovnoměrně rozdělte mrkev, cibuli a snítky kopru a přidejte okurky.
  10. Následně směs zalijte nálevem a zavíčkujte vyvařenými víčky.
  11. Sklenice mějte ponořené přibližně do poloviny ve vodě v hrnci a vařte při teplotě 80 °C po dobu 10-15 minut. Sklenice vyjměte a nechte je vychladnout.

recept na okurky

Rozdíl v použití cukerínu a cukru

Pokud se rozhodnete použít na přípravu nakládaných okurek cukerín, rozhodně neuděláte chybu, naopak. Díky cukerínu totiž budou okurky pěkně křupavoučké. Pokud se cukerín rozhodnete nahradit klasickým cukrem, musíte v tomto ohledu počítat s tím, že to bude právě na úkor oné pověstné křupavosti. Pokud použijete cukr, je nutné okurky zkonzumovat přibližně do 2-3 měsíců.

Proč pěstovat okurky „nakladačky“

Okurky „nakladačky“, v Česku známé také jako znojemské okurky, se mezi zahrádkáři těší velké oblibě. A je tomu tak hned z několika důvodů. Především je jejich pěstování mnohem snadnější než u jiných typů okurek. Jednoduše je totiž vypěstujete ze semínek, ať už na záhonu nebo ve skleníku. Jsou poměrně odolné a stačí jim pravidelná zálivka, hnojení a občas jen záhon zbavit plevele.

nakladane okurky